Horta2021 Hollola -ohjelma

Kreetan hortoilua

Huom! Nämä tiedot ovat vuoden 2020-ohjelmasta, mutta ohjelma toteutuu pääosin samana 2021.

Ohjeet myöhemmin aukeavaa lipunmyyntiä varten.

Tutustu ensin luento-ohjelmaan, päätä mitkä erikoisluennot haluat kuulla yleisohjelman lomassa. Katso että ne eivät ole päällekkäisinä aikoina. Osta sitten luentoihin oikeuttava aluelippu joko yhdelle päivälle (nyt 15 €) tai molemmille päiville (nyt 25 €) tästä linkistä.

Jos ostosivu ei ohjaa sinua heti sivulle, jossa voi tehdä paikkojen varauksia, laita pyyntö jouko.kivimetsa@gmail.com, jotta sen voi tehdä manuaalisesti. Muista että jos et toimi nopeasti, haluamasi luento voi olla varattu loppuun, kun palaat tälle sivulle myöhemmin. Vielä on paikkoja kaikkiin luentoihin, ilmoitamme tällä sivulla jos joku ohjelmaosio loppuunvarattu.

Yleiset ohjelmaosiot

Jos olet villivihannesharrastaja kotioloissa tai vasta alkamassa harrastusta, tapahtumaan pääsee aluelipulla (ennakkomyynnissä 10 €, myöhemmin 15 € aikuiset) ja sen avulla saat paljon infoa ja innostusta harrastukseesi.

Voit osallistua vapaasti villiyrttikävelyihin, jotka starttaavat puolen tunnin välein klo 10.30 alkaen molempina päivinä (säävarauksia) ja viimeinen klo 16.30. Näitä kävelyjä vetävät koulutetut hortaohjaajat, jotka antavat kasvivinkkejä, resepti-ideoita, säilöntäohjeita yms kysyjille. Heitä tapaat hortaohjaajien osastolla pääesittelyhallissa.

Tapahtuman avauspuheenvuorot pidetään pe 14.5. klo 10.15 ja päätössanat 17.30 la 15.5. Tapahtuma on auki molempina päivinä klo 10-18. Lauantaina klo 16.30 palkitaan paras hortareseptikilpailun voittaja yleisömaistatuksen äänien pohjalta.

Jos sinulla on lapsia, pääset heidän kanssaan molempina päivinä hotellilla klo 10.30-12.00, luonnossa 13.00-14.00 ja 15.30-16.30 sekä keittiötilassa 14.00-15.00 järjestettäviin lastenohjelmiin. Alle 12-vuotiaat pääsevät tapahtumaan ilmaiseksi huoltajan seurassa. Pienille lapsille on myös lapsiparkki jos käyt itse luentoja kuuntelemassa.

Luentoja varten tarvitset erilaisen rannekkeen, joka maksaa 5 € enemmän kuin pelkkä aluelippu (10 €). Ennakkohinta 15 € 1 pv, 2 pv 25 €.

Luento-ohjelma

Ohjelmassa on noin 70 % tulevista luennoista ja monta pääluentoa, joten kannattaa varautua varaamaan luentopaikka niihin missä haluat ehdottomasti olla. Luennot on jaettu kuuteen ohjelmalinjaan molempina päivinä:

  • Kansainväliset teemat
  • Matkailu
  • Julkinen sektori
  • Ravintola
  • Hyvinvointi
  • Hortatuotekehitys.

HUOM! Koska kaikki vieraat eivät mahdu kaikille haluamilleen luennoille, sinun tulee ostaa ennakkolippusi ja varata luentopaikkasi lippujen avulla ajoissa! Sen voit tehdä ostettuasi lipun yo linkin kautta. Aiemmin ostaneille lähetetään linkki meilissä. Jos et saa meilillä oston jälkeen varauslinkkejä, pyydä se meilillä jouko.kivimetsa@gmail.com.

Kansainväliset teemat

Kansainväliset tapahtumavieraamme tuovat tuulahduksen maailmalta, mitä heidän maantieteellisellä alueella kerätään, mitkä kasvit ovat suosikkeja, miten keräämistä opetetaan ja missä saa kerätä (jokamiehenoikeudet ovat heille kuin haave kaukaisesta tavoitteesta!). Osa vieraista tulee perheineen/puolisoineen, koska he ovat niin innostuneita ensivierailustaan! He ovat paikalla koko tapahtuman ajan ja pääset tapaamaan heitä luentojen ulkopuolellakin.

Lambros Paputsakis, Kreikka, Kreeta

Lambros on kreetalaisen hortaperinteen grand old man ja käytännön taitaja. Esitys Pe klo 11.00 ja paneelissa La 10.30-12.30. Sivut Aravanes

Christophe de Hody,Pariisi, Ranska

Christophe pitää suosittua videoihin keskittyävää sivustoa tiiminsä kanssa. Sen nimi on Le Chemin de la nature. Esitys Pe klo 11.30 ja paneelissa La 10.30-12.30.

Josh Busbee,Indianapolis, USA

Josh on viettänyt valtavat määrät aikaa luonnon ruuan parissa 2008 lähtien. Esitys Pe klo 12.00 ja paneelissa La 10.30-12.30. Opetussivustonsa nimi Trillium: Wild Edibles.

Rita Amundsen, Oslo, Norja

Rita on suomea taitava tehonainen Norjasta. Hän pitää hapatuskursseja ja villivihannesten herkutteluun keskittyviä kursseja. Luento pe klo 13.30 ja paneelissa La 10.30-12.30.

Yana Shishkovskaya, Kostamus, Venäjä

Yana on kotoisin Venäjän Karjalasta ja äitinsä Siperiasta. Yana on tutkinut paljon venäläistä villikasvien käyttöperinnettä sekä Karjalassa että Siperiassa ja yleisesti Venäjällä. Se on hänen mukaansa hyvinkin laajaa, joten luvassa on huippumielenkiintoinen esitelmä (myös englanti, suomi). Luento Pe klo 14 ja paneelissa La 10.30-12.30.

HUOM! Muista ostaa luennoille oikeuttavat lippusi ennakosta ajoissa, jotta voit varata paikan haluamaasi luentoon heti 7.1. kun varauslomakkeet aukeavat!

Horta Suomen matkailuvalttina

Villivihannekset ovat osoittaneet vetovoimaisuutensa matkailun osana. Jouko ja Raija Kivimetsä ovat järjestäneet teemamatkoja erityisesti japanilaisille matkailijoille ja he ovat olleet aivan haltioissaan! Tässä ohjelmaosiossa käsitellään hortoilua erityisesti maatilamatkailun, eräopastuksen ja muiden ohjelmapalvelujen näkökulmasta.

Anni Korhonen, Puukarin pysäkki, Valtimo

Annin majatalo on yksi neljästä yhteistyöryhmän maatilasta Valtimolla ja Nurmeksessa. Nelikko voitti ensimmäisen Hungry for Finand ruokamatkakilpailun ykkössijan. “Yrttiretken antimia opitaan käyttämään ruoanlaitossa, hyvinvointiin ja kauneudenhoitoon.” Katso lisää. Anni kertoo esitelmässään kokemuksiaan erilaisista vieraista ja yrttiretkien tuotteistamisen haasteista. Esitys pe klo 13.30.

Perjantaina aamupäivällä on esitelmät erikielisten kasvien tunnistamisohjeiden tärkeydestä ja Lahden seudun geopark-yhteistyöstä villivihannesteeman kanssa. Iltapäivällä perjantaina on esitys villivihannesten roolista eräopastuksessa. Esitelmien pitäjät ovat vielä auki.

Villivihannekset opetuksessa ja julkisella sektorilla

Hortoilu on löytänyt tiensä jo kouluopetukseen, kotitaloustunneille, päiväkoteihin ja toivon mukaan myös laitosruokiin jatkossa. Villivihannekset voivat olla osa aluekehityspolitiikkaa (hortamaatilat syrjäseuduilla), viheraluesuunnittelua (hortapuistot kaupunkien keskustoissa), luomustrategiaamme ja maabrändiämme (Unescon elävän perinteen rekisteri). Tämä ohjelmaosio toteutetaan vain perjantaina.

Aamulla klo 10.30-12.30 on keskustelu villivihanneksien roolista peruskoulussa, kotitaloustunneilla ja päiväkodeissa. Mitä hortoiluharrastuksesta, villivihannesreseptiikasta ja Suomen nopeimmin kasvavasta luontoharrastuksesta kerrotaan näissä laitoksissa. Alustamassa alansa asiantuntijoita, luentoyleisö voi osallistua keskusteluun.

Unescon Elävän perinteen rekisterin haut ovat meneillään saunomiskulttuurin ja Kaustisten pelimanniperinteen osalta. Uusia hakuja ei ole vielä käynnistetty. Voisiko kolmas olla villivihannesharrastuksemme, joka on poikkeuksellisen laajaa koko maailmassa? Nyt hortoilu on jo kansallisessa luettelossamme, joka on portti Unesco-hakemuksiin. Esitelmä aiheesta pe klo 13.30. Luennoitsija on vielä varmistamatta.

Eija Vuorela, Youngfour Oy, Rovaniemi

Eija on Suomen kokenein asiantuntija metsiemme luomustatuskysymyksessä ja kenttätyössä. Luomutilanne on käymistilassa hyvän aiemman tilanteen jälkeen. Mitä on odotettavissa, koska villikasvien vientinäkymät ovat paljolti kiinni siitä onko ne kerätty luomualueelta vai ei? Esitys pe klo 13.30. Katso lisää 4H-organisaation Youngfourin toiminnasta.

Hanna Penttilä, hortapuistosuunnittelija, Jyväskylä

Hortapuisto on uusi tapa saada horta kaikkien ulottuville, myös kaupunkilaisten, joilla ei ole maapaikkaa tai autoa. Kaupungin keskustasta rajataan koirilta aidattu, myrkyttämätön alue kansalaiskäyttöön. Alue toimii hiilinieluna, monimuotoisen luonnon keitaana. Sitä laidunnetaan suunnitelman pohjalta, mikä antaa villikasvien rehottaa alueella poimittavana koko pitkän kesäkauden. Alueelle organisoidaan myös hortapuisto-ohjaajien vetämiä villiyrttikävelyjä ja opastuspäivystyksiä. Hanna kertoo tällaisen puiston etenemisestä Jyväskylässä. Lahden Radiomäellä maailman ensimmäinen virallinen hortapuisto on vierailukohteena jo Horta20201Hollola -tapahtuman aikana. Hannan luento on perjantaina klo 14.30.

Hanna kouluttautuu myös hortamaatilakouluttajaksi ja pitää luennon myös tästä aiheesta. Hannan luento autiotilan muuttumisesta kertaheitolla tuottavaksi hortatilaksi on lauantaina klo 14.30.

Andy Kreidl, Kalifornia, USA

Permakulttuuriin perehtynyt puutarha-asiantuntija Andy on paneutunut erityisesti Kaliforniassa kukoistavaan “Edible Ecosystems” -ilmiöön. Hän kertoo siitä ja vertaa sitä Suomessa alkaneeseen kaupunkikeskustujen hortapuisto-ilmiöön (tästä pitää esitelmän edellinen luennoitsija Hanna Penttilä). Andy luennoi perjantaina klo 15.30.

HUOM! Muista ostaa luennoille oikeuttavat lippusi ennakosta ajoissa, jotta voit varata paikan haluamaasi luentoon heti 7.1. kun varauslomakkeet aukeavat!

Villivihannekset ravintoloissa

Nykyään on lähes mahdotonta ajatella, että ravintola mainitaan “fine dine” -ympyröissä jollei siellä hallita villikasvien käyttöä. Sekin voi olla monentasoista näissä paikoissa eikä aina niin luontoa ja asiakkaiden allergioita yms kunnioittavaa makujen lisäksi.

Haluamme Horta2020 Hollola -tapahtumassa tuoda esiin, että myös aivan tavalliset vaikka lounasravintolat voivat ottaa ne käyttöönsä, vähentää raaka-ainemenoja jos pystyy itse keräämään, nostaa ruokiensa kiinnostavuutta, ravitsemustasoa ja “seksikkyyttä”.

Ossi Paloneva, villiruokaravintoloitsija, Helsinki

Villiraaka-aineet ravintolatominnan perustana ja lisäarvotekijänä. Villiruokaravintola VILLDin ravintoloitsija OP kertoo luonnon ravintolakeittiölle tarjoamista mahdollisuuksista 2020-luvulla. Luento pe klo 14.30.

Ossi pitää myös Workshopin: Villiraaka-aineista luksustuotteita.

Villiyrtit sopivat mahtavasti piirakantäytteiksi, paistoksiin ja smoothieihin, mutta miten ne valjastetaan elintarviketeollisuudessa ja ravintolatoiminnassa todellisiksi vetovoimatekijöiksi. VILLD-ravintolan ravintoloitsija OP havainnollistaa osaamisensa aiheesta käytännön esimerkkien kautta. Kysy lisää workshopista: jouko@hortoilu.fi Lue lisää Ossista.

Ravintola-lohkon esitelmät ovat vielä auki, mutta teemoina tulevat olemaan “Villi- ja kesy samalla lautasella, yrttimakujen harmoniasta” ja “Tavallinen hortalounasravintola -case.” Hortareseptikilpailun kolmen parhaan reseptin näytöskokkaukset molempina päivinä klo 12-13 kiinnostanevat myös alan ihmisiä.

Villivihannesten wellness-käyttö

Vaikka emme haluakaan väittää, että villivihannekset voivat korvata lääkkeitä, ne ovat kuitenkin hyviä immuniteetin ylläpitäjiä ja ennalta hoitavia ja terveyttä ylläpitäviä monin tavoin – myös niiden hakeminen luonnosta on tervehdyttävää, erityisesti kaupunkilaisille ja stressaavassa työssä ja elämäntilanteessa oleville.

Maaria Alén, Salpauksen opisto

Maaria on perinnesaunottaja, luontoyhteysohjaaja, maantietelijä (FM) ja fytoterapeutti. Hän on perinnesaunotuksen ja villiyrttejä hyödyntävän vihtomiskulttuurin guru ja pitää luentoja ja demonstraatioita sekä perjantaina klo 14.00-15.30 että lauantaina klo 10.30-12.00. Maarian sivut.

Katja Misikangas, Arctic Warriors Oy, Narkaus

Katja on rovaniemeläisen luonnontuotealan yrityksen tuotepäällikkö ja kansanparantajan perillinen, joka imenyt Lapin voimayrttien hyödyntämisen taidon äidinmaidossa. Katja on myös alan aktiivinen kehittäjä ja toimii Suomen luontoyrittäjyysverkoston puheenjohtajana. Esitelmän aihe: Lapin luonto luo outoa taikaa – tutkittua ja perinnetietoa Lapin voimayrteistä. Perjantai klo 11.30.

Virpi Raipala-Cormier, fytoterapeuttien ja luontaishoitajien kouluttaja, Hämeenkyrö

Virpi ja Frantsila ovat legendaarisia käsitteitä kasvialalla ja yrtteihin liittyvissä tuotteissa. Virpi hyödyntää tuotteissaan paljon villikasvejamme ja puhuu lauantaina klo 13.30 aiheesta Suomalaiset villiyrtit ja kukat ihmisen psyykkisenä tukena. Frantsila

Sinikka Piippo, professori, kasvitieteilijä, Helsinki

Sinikka on huippulaajan tietämyksen omaava “hortatieteilijä” ja kokenut harrastaja myös itse. Luentoaihe la klo 14.30 Villivihannekset ja terveys. Lue lisää Sinikasta.

Hortatuotteiden tuotekehitys, tuotanto ja jakelu

Suomessa tulee olemaan Horta2021 Hollola -tapahtuman jälkeen kymmeniä aivan uusia villivihanneksien vetovoimaan ja makuun perustuvia erikoistuotteita. Nämä uutuudet ovat ensiesittelyssä tapahtumassa ja niihin kannattaakin tutustua parhaimman sesongin aikana, koska osaa niistä ei saa sesongin ulkopuolella. Luennoilla esiintyvät aiheen ykksösyrittäjät ja kokemusasiantuntijat.

Meille ei riitä, että itse arvostamme näitä rikkausruohoja – asia pitäisi saada perille koko kansalle. Olemme perustaneet Villiyrttikioskin tämän sanoman levittämiseksi. Me olemme:

Mimmu Nikkari,hortafiili, joka kuljeksii ennakkoluulottomasti luonnon helmassa skannaillen maastoa villiherkkujen toivossa ja nauttii onnistuessaan luomaan villivihanneksista innovatiivista suuhunpantavaa perinteiselle ruokalistalle.

Satu Sällinen, terveellisen ja puhtaan ruuan puolestapuhuja. Paras asia, mitä voit itsesi eteen tehdä on syödä hyvää, puhdasta ja ravintorikasta ruokaa ja nimenomaan villiyrtit ovat sitä. Rikastuta ruokaasi rikkausruohoilla <3 

Mimmu ja Satu luennoivat klo 10.30-11.30 perjantaina.

Jenni Kähkönen, toimitusjohtaja, Forest Foody Oy.

Kokemuksia villikasvien verkkokauppatoiminnasta. Perjantaina klo 15.30.

Hortamaatila tulee olemaan merkittävä uusi raaka-aineiden ja tuotteiden lähde ja myös autioitumisuhanalaisen maaseudun uusi toivo. Siitä on esitelmä lauantaina klo 11.30 Hanna Penttilä.

Petra ja Piia Hintikainen, Ilmajoki

Puutarhuri Petra Hintikainen on opiskellut kuun vaikutuksia yli kymmenen vuoden ajan johtavan kuueksperttimme Anne Pöyhösen opissa ja noudattaa näitä neuvoja omalla pientilallaan kaikessa viljelyssä. Sisarensa Piian kanssa he pitävät esitelmän kuun vaikutuksista villiyrttien keräämiseen lauantaina klo 10.30. Oikean ajoituksen taito on ehdoton etu esim. kuivatuotteiden tuottajalle. Oikeaan aikaan kerätyt kasvit säilyttävät tehoaineet ja hehkeyden myös kuivaamisen jälkeen.

Molempina päivinä tapahtuman musiikkiviihteestä vastaa Nurmivihvilät.