Tapahtuman luennoitsijoista

VUOHENPUTKEA-PUSSISSA-e1457001908522

Ohjelmien teemat

Perjantaina on hiukan enemmän ammatillisia teemoja ja lauantaina henkilökohtaisia, mutta molempina on kumpaakin ja näyttelyosastot ovat samat molempina päivinä ja ne tarjoavat sisältöä, palveluja, maistajaisia jne kaikille perheen pienimmistä lähtien.

Lue ohjelmaosioiden sijoittumisesta paremmin tästä.

Kansainväliset tuulahdukset

Kansainväliset tapahtumavieraamme tuovat terveiset maailmalta, mitä heidän maantieteellisellä alueella kerätään, mitkä kasvit ovat suosikkeja, miten keräämistä opetetaan ja missä saa kerätä (jokamiehenoikeudet ovat heille kuin haave kaukaisesta tavoitteesta!). Koronan vuoksi esiintyjät tulevat tapahtumaan tällä kertaa videoterveisinä ja liveyetäyhteyksillä.

Lambros Paputsakis, Kreikka, Kreeta

Lambros on kreetalaisen hortaperinteen grand old man ja käytännön taitaja. Sivut Aravanes

Christophe de Hody, Pariisi, Ranska

Christophe pitää suosittua videoihin keskittyävää sivustoa tiiminsä kanssa. Sen nimi on Le Chemin de la nature.

Josh Busbee,Indianapolis, USA

Josh on viettänyt valtavat määrät aikaa luonnon ruuan parissa 2008 lähtien. Opetussivustonsa nimi Trillium: Wild Edibles.

Rita Amundsen, Oslo, Norja

Rita on suomea taitava tehonainen Norjasta. Hän pitää hapatuskursseja ja villivihannesten herkutteluun keskittyviä kursseja. Paikalla tapahtumassa.

Yana Shishkovskaya, Kostamus, Venäjä

Yana on kotoisin Venäjän Karjalasta ja äitinsä Siperiasta. Yana on tutkinut paljon venäläistä villikasvien käyttöperinnettä sekä Karjalassa että Siperiassa ja yleisesti Venäjällä. Se on hänen mukaansa hyvinkin laajaa, joten luvassa on huippumielenkiintoinen puheenvuoro suomeksi.

Horta Suomen matkailuvalttina

Villivihannekset ovat osoittaneet vetovoimaisuutensa matkailun osana. Jouko Kivimetsä on ollut pitkään järjestämässä hortateemamatkoja erityisesti japanilaisille matkailijoille ja he ovat olleet aivan haltioissaan! Tässä ohjelmaosiossa käsitellään hortoilua erityisesti maatilamatkailun, eräopastuksen ja muiden ohjelmapalvelujen näkökulmasta.

Anni Korhonen, Puukarin pysäkki, Valtimo

Annin majatalo on yksi neljästä yhteistyöryhmän maatilasta Valtimolla ja Nurmeksessa. Nelikko voitti ensimmäisen Hungry for Finand ruokamatkakilpailun ykkössijan. ”Yrttiretken antimia opitaan käyttämään ruoanlaitossa, hyvinvointiin ja kauneudenhoitoon.” Katso lisää. Anni kertoo esitelmässään kokemuksiaan erilaisista vieraista ja yrttiretkien tuotteistamisen haasteista.

Villivihannekset opetuksessa ja julkisella sektorilla

Hortoilu on löytänyt tiensä jo kouluopetukseen, kotitaloustunneille, päiväkoteihin ja toivon mukaan myös laitosruokiin jatkossa. Villivihannekset voivat olla osa aluekehityspolitiikkaa (hortamaatilat syrjäseuduilla), viheraluesuunnittelua (hortapuistot kaupunkien keskustoissa), luomustrategiaamme ja maabrändiämme (Unescon elävän perinteen rekisteri).

Tapahtumassa on workshop ja keskusteluja villivihanneksien roolista peruskoulussa, kotitaloustunneilla ja päiväkodeissa. Mitä hortoiluharrastuksesta, villivihannesreseptiikasta ja Suomen nopeimmin kasvavasta luontoharrastuksesta kerrotaan näissä laitoksissa.

Unescon Elävän perinteen rekisteriin pääsimme jo saunomiskulttuurin osalta ja Kaustisten pelimanniperinteen on menossa seuraavana. Uusia hakuja ei ole vielä käynnistetty. Voisiko kolmas olla villivihannesharrastuksemme, joka on poikkeuksellisen laajaa koko maailmassa? Nyt hortoilu on jo kansallisessa luettelossamme, joka on portti Unesco-hakemuksiin. Tästä puheenvuoro Museovirastolta.

Eija Vuorela, Youngfour Oy, Rovaniemi

Eija on Suomen kokenein asiantuntija metsiemme luomustatuskysymyksessä ja kenttätyössä. Luomutilanne on käymistilassa hyvän aiemman tilanteen jälkeen. Mitä on odotettavissa, koska villikasvien vientinäkymät ovat paljolti kiinni siitä onko ne kerätty luomualueelta vai ei? Katso lisää 4H-organisaation Youngfourin toiminnasta.

Hanna Penttilä, hortapuistosuunnittelija, Jyväskylä

Hortapuisto on uusi tapa saada horta kaikkien ulottuville, myös kaupunkilaisten, joilla ei ole maapaikkaa tai autoa. Kaupungin keskustasta rajataan koirilta aidattu, myrkyttämätön alue kansalaiskäyttöön. Alue toimii hiilinieluna, monimuotoisen luonnon ja pörriäisten keitaana. Sitä laidunnetaan suunnitelman pohjalta, mikä antaa villikasvien rehottaa alueella poimittavana koko pitkän kesäkauden.

Hortapuistoon organisoidaan myös hortapuisto-oppaiden vetämiä villiyrttikävelyjä ja opastuspäivystyksiä. Heidän koulutuksensa alkaa Salpauksessa helmikuussa 2021. Hanna kertoo tällaisen puiston etenemisestä Jyväskylässä. Lahden Radiomäellä maailman ensimmäinen virallinen hortapuisto on vierailukohteena jo Horta20201Hollola -tapahtuman aikana.

Hanna kouluttautuu myös hortamaatilakouluttajaksi ja pitää luennon myös tästä aiheesta. Hannan luento kertoo autiotilan muuttumisesta kertaheitolla tuottavaksi hortatilaksi.

Andy Kreidl, Kalifornia, USA

Permakulttuuriin perehtynyt puutarha-asiantuntija Andy on paneutunut erityisesti Kaliforniassa kukoistavaan ”Edible Ecosystems” -ilmiöön. Hän kertoo siitä ja vertaa sitä Suomessa alkaneeseen kaupunkikeskustujen hortapuisto-ilmiöön.

Villivihannekset ravintoloissa

Nykyään on lähes mahdotonta ajatella, että ravintola mainitaan ”fine dine” -ympyröissä jollei siellä hallita villikasvien käyttöä. Sekin voi olla monentasoista näissä paikoissa eikä aina niin luontoa ja asiakkaiden allergioita yms kunnioittavaa makujen lisäksi.

Haluamme Horta2021 Hollola -tapahtumassa tuoda esiin, että myös aivan tavalliset, vaikka lounasravintolat, voivat ottaa ne käyttöönsä, vähentää raaka-ainemenoja jos pystyy itse keräämään, nostaa ruokiensa kiinnostavuutta, ravitsemustasoa ja ”seksikkyyttä”.

Ossi Paloneva, villiruokaravintoloitsija, Helsinki

Villiraaka-aineet ravintolatominnan perustana ja lisäarvotekijänä. Villiruokaravintola VILLDin ravintoloitsija kertoo luonnon ravintolakeittiölle tarjoamista mahdollisuuksista 2020-luvulla.

Ossi pitää myös Villiruokaviikolla aiheesta workshopin 11.5. Hollolassa.

Villiyrtit sopivat mahtavasti piirakantäytteiksi, paistoksiin ja smoothieihin, mutta miten ne valjastetaan elintarviketeollisuudessa ja ravintolatoiminnassa todellisiksi vetovoimatekijöiksi. VILLD-ravintolan ravintoloitsija OP havainnollistaa osaamisensa aiheesta käytännön esimerkkien kautta. Kysy lisää workshopista: jouko@villiruoka.info Lue lisää Ossista.

Villivihannesten wellness-käyttö

Vaikka emme haluakaan väittää, että villivihannekset voivat korvata lääkkeitä, ne ovat kuitenkin hyviä immuniteetin ylläpitäjiä ja ennalta hoitavia ja terveyttä ylläpitäviä monin tavoin – myös niiden hakeminen luonnosta on tervehdyttävää, erityisesti kaupunkilaisille ja stressaavassa työssä ja elämäntilanteessa oleville.

Maaria Alén, Salpauksen opisto

Maaria on perinnesaunottaja, luontoyhteysohjaaja, maantietelijä (FM) ja fytoterapeutti. Hän on perinnesaunotuksen ja villiyrttejä hyödyntävän vihtomiskulttuurin guru ja pitää luentoja ja demonstraatioita sekä perjantaina klo 14.00-15.30 että lauantaina klo 10.30-12.00. Maarian sivut.

Katja Misikangas, Arctic Warriors Oy, Narkaus

Katja on rovaniemeläisen luonnontuotealan yrityksen tuotepäällikkö ja kansanparantajan perillinen, joka imenyt Lapin voimayrttien hyödyntämisen taidon äidinmaidossa. Katja on myös alan aktiivinen kehittäjä ja toimii Suomen luontoyrittäjyysverkoston puheenjohtajana. Esitelmän aihe: Lapin luonto luo outoa taikaa – tutkittua ja perinnetietoa Lapin voimayrteistä.

Virpi Raipala-Cormier, fytoterapeuttien ja luontaishoitajien kouluttaja, Hämeenkyrö

Virpi ja Frantsila ovat legendaarisia käsitteitä kasvialalla ja yrtteihin liittyvissä tuotteissa. Virpi hyödyntää tuotteissaan paljon villikasvejamme ja puhuu lauantaina iltapäivällä aiheesta Suomalaiset villiyrtit ja kukat ihmisen psyykkisenä tukena. Frantsila

Sinikka Piippo, professori, kasvitieteilijä, Helsinki

Sinikka on huippulaajan tietämyksen omaava “hortatieteilijä” ja kokenut harrastaja myös itse. Luentoaihe la iltapäivällä Puiden antimet ja terveys. Lue lisää Sinikasta.

Luennon villikasvien terveysvaikutuksista pitävät myös legendaarinen Henriette Kress ja uusi mielenkiintoinen horta-alan tulija Johanna Räikkönen, FaT, ravitsemuksen ja villiyrttien asiantuntija.

Hortatuotteiden tuotekehitys, tuotanto ja jakelu

Suomessa tulee olemaan Horta2021 Hollola -tapahtuman jälkeen kymmeniä aivan uusia villivihanneksien vetovoimaan ja makuun perustuvia erikoistuotteita. Nämä uutuudet ovat ensiesittelyssä tapahtumassa ja niihin kannattaakin tutustua parhaimman sesongin aikana, koska osaa niistä ei saa sesongin ulkopuolella. Luennoilla esiintyvät aiheen ykksösyrittäjät ja kokemusasiantuntijat.

Meille ei riitä, että itse arvostamme näitä rikkausruohoja – asia pitäisi saada perille koko kansalle. Olemme perustaneet Villiyrttikioskin tämän sanoman levittämiseksi. Me olemme:

Mimmu Nikkari,hortafiili, joka kuljeksii ennakkoluulottomasti luonnon helmassa skannaillen maastoa villiherkkujen toivossa ja nauttii onnistuessaan luomaan villivihanneksista innovatiivista suuhunpantavaa perinteiselle ruokalistalle.

Satu Sällinen, terveellisen ja puhtaan ruuan puolestapuhuja. Paras asia, mitä voit itsesi eteen tehdä on syödä hyvää, puhdasta ja ravintorikasta ruokaa ja nimenomaan villiyrtit ovat sitä. Rikastuta ruokaasi rikkausruohoilla <3 

Jenni Kähkönen, toimitusjohtaja, Forest Foody Oy.

Kokemuksia villikasvien verkkokauppatoiminnasta.

Hortamaatila tulee olemaan merkittävä uusi raaka-aineiden ja tuotteiden lähde ja myös autioitumisuhanalaisen maaseudun uusi toivo. Siitä on esitelmä lauantaina klo 11.30 Hanna Penttilä.

Petra ja Piia Hintikainen, Ilmajoki

Puutarhuri Petra Hintikainen on opiskellut kuun vaikutuksia yli kymmenen vuoden ajan johtavan kuueksperttimme Anne Pöyhösen opissa ja noudattaa näitä neuvoja omalla pientilallaan kaikessa viljelyssä. Sisarensa Piian kanssa he pitävät esitelmän kuun vaikutuksista villiyrttien keräämiseen. Oikean ajoituksen taito on ehdoton etu esim. kuivatuotteiden tuottajalle. Oikeaan aikaan kerätyt kasvit säilyttävät tehoaineet ja hehkeyden myös kuivaamisen jälkeen.

Molempina päivinä tapahtuman musiikkiviihteestä vastaa Nurmivihvilät.